Crno jezero

Na Durmitoru se nalazi čak 18 jezera koja se nazivaju „gorske oči“. Najveće, najljepše i najpoznatije od njih je Crno jezero. Okruženo je šumom crnog durmitorskog bora, po kome je I dobilo ime.
Crno jezero se sastoji od dva jezera: Velikog i Malog, koja su međusobno povezana uskom prevlakom. Neobično je da Malo jezero , iako je dosta manje, ima veću zapreminu zbog veće dubine. Dešava se da, tokom sušnih godina, opadne nivo vode i da se jezera „razdvoje“, odnosno da se oba mogu obići pojedinačno.
Nalazi se u podnožju planine Međed. Oni koji su bili spretni da se popnu na nju, znaju da je sa njenog vrha fantastični pogled na Crno jezero. Parira mu i pogled sa Savinog kuka (na koji se donedavno moglo popeti žičarom).
Šetačka je staza oko Crnog jezera, dugačka oko 3,5 km, sigurno najposjećenija tura u našoj zemlji, a možda i šire. Ljeti se voda dovoljno zagrije da je u njemu prijatno kupanje. Moguće je iznajmiti i čamac za veslanje po jezeru. Od Crnog jezera kreću i mnoge planinarske ture za okolne vrhove. Zato je oko jezera uvijek živo.
Zanimljivost jezera je pojava “pucanja” Čelina koja se dešana u periodu topljenja snijega. Čeline su vrelo koje izbija ispod Međeda a voda se bučno i u slapovima stropoštava u jezero. Nekada se desi da zbog male količine snijega pucanje Čelina izostane. Toga ljeta nivo jezera bude puno niži.