Plavsko jezero

Plavsko jezero je najveće ledničko jezero u Crnoj Gori. Nalazi se u  opštini Plav i dio je NP Prokletije. Smješteno je u podnožju Visitora i Prokletija. Voda se sa Prokletija, preko Alipašinih izvora, rijekom Ljučom, sliva u jezero. Iz  jezera voda otiče rijekom Lim.

Plavsko jezero privlači turiste raznih interesovanja. Posebnu vrstu turista čine ribolovci koji se bave sportskim ribolovom, takozvanim flajfišingom, jer je Plavsko jezero izuzetno bogato ribom. Odavde su neki mogli da se pohvale i trofejnim ulovom koji je premašivao i granice SFRJ.

Voda je, posebno u avgustu, vrlo prijatna za kupanje. Postoje izgrađeni splavovi koje koriste kupači. Na obalama jezera se nalaze ugostiteljski objekti koji poboljšavaju turističku ponudu ovog kraja.

Ljepota Prokletija je poznata ljubiteljima planina i planinarenja širom svijeta. Oni koji dođu s namjerom da obiđu njene vrhove ne zaobilaze ni Plavsko jezero. Ono, uz Alipašine izvore i Hridsko jezero , upotpunjuje ponudu izuzetnih prirodnih ljepota za one koji nisu vični penjanju nebu pod oblake.