Rikavačko jezero

Rikavačko jezero se nalazi u blizini granice sa Albanijom, ispod vrha Vila (2093) koji pripada masivu planine Žijovo. Na ovom mjestu dolazi do razdvajanja masiva Prokletija od Kučkih planina.

Iz pravca Podgorice , asfaltnim putem se može doći do sela Mokra, a zatim se prema jezeru može nastaviti solidnim makadamskim putem do katuna Širokar. Tu većina parkira auto i odatle  ide pješke. Širokar se nalazi na visini od 1756 metara a jezero na 1313 metara, što znači da se do njega spušta 443 metra. Povratak je malo teži, ali pogled na okolnu prirodu ne dozvoljava da se registruje umor.

Predio oko jezera je nekad služio kao ljetnje prebivalište za ljude i stoku stanovnika iz pojedinih kučkih sela. Smanjenjem stočnog fonda, sve manje se išlo i na katun oko Rikavačkog jezera. Poslednjih godina, broj grla nije povećan, ali su ljudi, željni da bar privremeno pobjegnu od civilizacije, napravili vikendice na obali jezera, tamo gdje su nekad, njihovi stari imali kolibe. U okolini jezera nema ni signala mobilne telefonije pa je odmor od civilizacije zagarantovan.